LOADING

Type to search

Waarom je je bagage nooit mag vastbinden aan je kano

Share

Wat doe je met je bagage? Bind je je waterdichte zakken vast aan de kano? Of leg je ze los in je boot? De tip uit dit artikel kan je reis redden wanneer je je kano de dieperik in gaat.

Vorig jaar in Finland leerde ik voor het eerst hoe en wat er bij kanoreizen komt bij kijken. We borgen onze tent, luchtmatras, slaapzakken, vuurtje, kleding veilig weg in waterdichte zakken.

Eens volledig gepakt en gezakt, laadden we deze zakken in… en klikten ze met de sluitingskoord vast aan de kano. 

Dit vastmaken aan de kano zal ik nooit meer doen.

Bagage in Finland leggen we los in de boot
We hebben veel bagage mee voor een week op het water. Leggen we ze vast of los in onze kano?

Sinds ik een man sprak met jarenlange ervaring in kano’s en kajakken, zal ik de zakken los in de boot laten liggen. Hij maakte van zijn hobby, zijn leven en werk, en gaf ons een uiterst waardevolle tip mee. Waarvoor dank, Koen van Kanocenter.be.

“Maak nooit je bagage vast aan je kano”

Door het advies van Koen veranderden we onze werkwijze volledig.

“Maak nooit je bagage vast aan je kano”, wist hij mijn partner Anke en mij te vertellen. “Stel dat je tegen een hindernis vaart, een brugpijler, een rotsblok. Wat gebeurt er dan met je kano?”

“Maak nooit je bagage vast aan je kano! Stel dat je tegen een hindernis vaart, een brugpijler, een rotsblok. Wat gebeurt er dan met je kano?” 

Koen van kanocenter.be

De kans is groot dat hij door de stroming naar beneden getrokken wordt wanneer je tegen een brugpijler aanvaart. Op dat moment kan je niets anders doen dan maken dat je wegkomt.” 

“Je kano wordt naar onder gezogen. En je vastgebonden bagage? Die verdwijnt mee de dieperik in.”

Koen kent een paar mensen die dit ongeluk waren tegengekomen. “Je moet het je even voorstellen. Niets heb je dan nog. Geen kano. Geen tent. Geen slaapmateriaal. Geen kleren… Dan kan je enkel nog hopen dat je thuisgeraakt omdat je portefeuille en gsm in een ander zakje zaten.”

Je bagage in waterdichte zakken zal blijven drijven. © Hans Hermans

Zwem achter je waterdichte zakken

Wat gebeurt er wanneer je bagage niet vastmaakt aan je kano? 

Dan is er niets verloren als een ongeluk je pad kruist. Je kano zal nog steeds de dieperik ingezogen worden. Hij zal ofwel onherstelbaar beschadigd worden, ofwel niet meer bovenkomen.

Je kanoreis zit er op dat moment op. Je kano is verloren. Dat lijdt geen twijfel.

Maar niet alles is verloren. Je bagage in waterdichte zakken zal blijven drijven. Je zal er ongetwijfeld achter moeten zwemmen, maar je zal alles veilig aan de kant krijgen. En als je alles verpakt had in waterdichte zakken zal het ook droog zijn. Je tent, je bed, je kleren, vliegtuigtickets, kookgerief… Alles gered.

Onmisbaar advies voor elke kanotrip

Ik ben zo iemand die niet echt gelooft in het ongeluk. Waardevolle tips van avonturiers leg ik vaak naast me neer. 

Maar dit advies? Nee. Ik zal het niet in de wind slaan. Als we straks in Schotland varen. Als we ooit de rotsige Kroatische kusten afvaren. Dan denk ik aan het advies van Koen en drop ik onze bagage los in de kano.

Tags:
Anke Dewilde

Anke Dewilde is docent en mama van 2 dochters en 3 pluskinderen. Ze is een vrouw van de zee en van elk rustig water. “Ik hou van desolate plekken, rust en water. Tijdens een kanoreis komen deze mooi samen. Dit wonderlijk gevoel deel ik hier graag."

  • 1

You Might also Like