LOADING

Type to search

Nooit meer blaren op je handen tijdens het kanovaren? Dat lukt met dit trucje!

Share

Handschoenen zijn een vast item in de reisrugzak van veel kanoreizigers. Ze zijn de oplossing om blaren te voorkomen. Maar wat als je je handschoenen vergeten of verloren bent?

Wie dit artikel leest, leert een alternatief én beter wapen kennen tegen blaren tijdens het kanovaren.

Handschoenen of geen handschoenen? Sommigen van deze kanoërs tijdens de Svartälven tour in Zweden dragen er. Anderen niet. Wie heeft blaren? © Jaar & Dag Media

Tijdens een van onze kanoreis in Finland werden we met een busje naar het begin van onze tocht gebracht. We zaten niet alleen in het busje. Naast ons zat een ouder Duits koppel en hun hondje. Samen waren ze al weken aan het zwerven over het water.

In hun handen: handschoenen.

Plots wisten we wat we vergeten inpakken waren. We hadden totaal niet aan handschoenen gedacht. En dat terwijl sportieve handschoentjes het middel zijn tegen blaren. 

Ai. Dat was rot. We waren in de middle of nowhere en wisten dat we al na dag 1 gruwelijke blaren op onze handen zouden hebben.

Want door de wrijving tussen de peddel en onze handen zouden we blaren ontwikkelen. Zeker wie hard in de peddel knijpt of veel kracht zet, wordt beloond met een paar blaren. 

Deze zouden op dag 2 pijn beginnen doen. Op dag 3 zouden ze opengeschuurd worden. Om nog maar te zwijgen van de pijn op dag 4.

Daar ging onze vrolijke, zorgeloze kanotocht in Finland.

Een tocht zonder blaren

Maar de Duitsers waren de goedheid zelve. Zonder dat we het vroegen bood de man ons twee paar handschoenen aan. Eén duur paar. Eén goedkoop paar. Als we na onze reis de duurdere exemplaren naar hem opstuurden, mochten we ze lenen.

Met dank aan Friedrich voor de toen onmisbare handschoenen. © Hans Hermans

Waw! Wat een aanbod. Daar gingen we graag op in. En ja, onze dagenlange reis in het Kolovesi National Park vanuit Oravi Village was fantastisch én vrij van blaren.

Bleek achteraf dat het kanoën zonder handschoenen helemaal niet zo erg zou zijn geweest. Er bestaat namelijk een veel eenvoudiger trucje om te roeien met peddels zonder blaren te krijgen. Ik leerde het kort na onze reis door Finland. In dit artikel deel ik het graag met je.

Tips tegen blaren op je handen

Wat doe je als je je handen verbrandt? Dan hou je ze toch onder koud water? Waarom zou je op je kanotocht de natuur niet gebruiken om je een handje te helpen? Toch genoeg water in de buurt!

Leg dus voor je vertrekt je peddel even in het water. Door het waterlaagje glijden ze tijdens het kanovaren soepel in je handen. Weg is de wrijving tussen peddel en handen. En weg is de kans op blaren.

Herhaal dit regelmatig tijdens je tocht. Zeker wanneer je toch opnieuw wrijving voelt.

Werkt dit trucje ook bij jou? Laat je het ons weten?

Tags:
Hans Hermans

Hans Hermans is freelance business journalist, oprichter van Compact Publishing en een man van het water. “Kanoën is voor mij de meest fantastische manier om grotere afstanden over water af te leggen. Even heerlijk is het om deze passie te delen.”

  • 1