LOADING

Type to search

Tags: ,

Hoe leg je je kano vast? 4 onmisbare knopen

Share

Knopen leggen is een kunst apart. En het is een kunst die bij het kanovaren vaak van pas komt. De filmpjes in dit artikel leren je de belangrijkste knopen voor je kano of kajak.

In dit artikel leren we je 4 handige knopen. Op internet vind je massa’s tutorials en handleidingen voor knopen leggen. Maar voor wie geen ervaring in de scouts heeft, zoals ik, is het niet altijd eenvoudig om de filmpjes te begrijpen.

Ik heb daarom de meest eenvoudige video’s geselecteerd. Met dank aan de Snelcursus Schiemanswerk van Watersport-TV. 

Kano knopen leggen om aan te meren
Leer snel de handigste knopen. Altijd handig onderweg. © Foto Waldemar Brandt, Unsplash

In dit artikel leer je de mastworp, de paalsteek en de platte knoop, telkens in 1 minuut. Ze helpen je om een touw aan je kano te maken, om je boot aan de wal vast te maken en om twee touwen aan elkaar te knopen.

Mastworp

De mastworp is een handige knoop om je boot vast te maken aan eender welke ronde lange buis. Handig is dat deze knoop zichzelf steeds vaster legt wanneer er kracht op de lijn zit. 

Daarom zal deze knoop niet schuiven wanneer de mastworp onder spanning staat. Je kano blijft dus mooi op zijn plaats liggen als je hem vastmaakt met de mastworp.

In deze heel eenvoudige video leer je op 1 minuut deze onmisbare zeemansknoop.

Paalsteek

De paalsteek kan je gebruiken om je kano aan een paal vast te maken. Voordeel is dat je de lus zo groot maakt als nodig is. Geen enkel formaat palen vormt een probleem.

Je legt aan, maakt de knoop volgens deze video en kunt met een gerust hart je kano achterlaten. Hij zal blijven liggen. Wil je weer verder varen? Dan maak je de knoop toch in 1-2-3 los. Zelfs wanneer het touw nat is en dus extra onder spanning staat.

In deze simpele video leer je op 1 minuut deze onmisbare zeemansknoop.

Platte knoop

De platte knoop gebruik je om twee touwen aan elkaar vast te maken. Hij is vernuftig eenvoudig te maken. Vervolgens zorgt hij ervoor dat de twee losse touwen supersterk aan elkaar hangen. En de knoop is achteraf nog eens zonder problemen los te maken. 

Let op! Gebruik deze knoop nooit om je kano aan de kant vast te maken. Het is geen zekeringsknoop. Want wanneer er een beetje beweging op de touwen zit, zou die kunnen loskomen. 

In deze video leer je op 1 minuut deze onmisbare zeemansknoop.

Lus rond de kikker

Soms kan het nog eenvoudiger wanneer er aan de kade een meerpaal staat, een bolder of een kikker. Dat is een kleinere versie van meerpaal met twee uitstekende ijzers. 

Dan volstaat het om je touw op de juiste manier rond de ijzeren uitsteeksels te draaien. 

Doe het zoals in dit helder filmpje.

Tags:
Hans Hermans

Hans Hermans is freelance business journalist, oprichter van Compact Publishing en een man van het water. “Kanoën is voor mij de meest fantastische manier om grotere afstanden over water af te leggen. Even heerlijk is het om deze passie te delen.”

  • 1