LOADING

Type to search

3 weetjes die ze je niet vertellen over kanovaren in de Biesbosch

Share

Kanovaren in de Biesbosch is fantastisch. Daar moet je niet over twijfelen. Je vaart door wondermooie kreekjes, ziet zeearenden hoog in de lucht, passeert een strandje om te zwemmen… Maar weet je wat ze je niet op voorhand vertellen?

Omdat alle blogs en brochures vooral delen hoe fantastisch het peddelen is in dit machtige natuurreservaat nabij Dordrecht, vergeet je haast dat de natuur ook haar kracht heeft. 

Daarom ben je dankzij dit artikel ook voorbereid op de uitdagingen bij kanovaren in de Biesbosch. 

Mijn zoon en ik genieten van een zonnige en windstille dag in de Biesbosch. © Foto Hans Hermans

De weerapp geeft mooi weer, maar…

De Biesbosch. Dat is water, vogels én ook wind. En deze laatste kan het je ferm lastig maken.

Toen mijn zoon en ik gingen kanovaren in de Biesbosch was het weer best goed. Ook al hadden ze drie dagen regen voorspeld, in realiteit zouden we maar een paar regenvlagen moeten trotseren tijdens de vooral zonovergoten dagen.

Maar over wind had onze weerapp niet gesproken. Deze was dan ook niet om over naar huis te schrijven. We hadden amper door dat het waaide. En toch… heeft net deze wind het ons behoorlijk lastig gemaakt.

…de wind heeft vrij spel op water

We vertrokken in de jachthaven van Vissershang. Van daaruit zouden we het Middelste Gat van het Zand over peddelen en meteen de kleine Sloot van Sint-Jan in varen. We moesten een lichtjes bakboord, schuin links het grote water over varen om de sloot te bereiken.

Dat lukte ons niet omdat de wind vrij spel heeft in het Spijkerboor en het Middelste Gat van het Zand. Daar konden we met de beste wil van de wereld niet tegenin peddelen. Na een paar vergeefse pogingen verlegden we onze toer. We gaven de strijd op en zouden via de noordelijke route naar onze camping – de Biesboschhoeve – varen.

Met de wind in de rug, bereikten we vrij snel het Ruigt. Maar helaas… ook dat bleek een behoorlijke plas water te zijn waar de wind de baas was. Mijn zoon en ik kwamen geen centimeter vooruit. Wat best lastig was omdat we ongeveer 2 kilometer moesten roeien om het smallere Buiten Kooigat te kunnen invaren.

Onze oplossing omdat zelfs terugkeren geen optie was? Roepen naar passanten in motorbootjes. 

De wind had vrij spel op onze kano. We geraakten geen millimeter vooruit… tot deze vriendelijke mensen ons depanneerden. © Foto Hans Hermans

“Wil je ons een stukje verder trekken?” Gelukkig was het tweede bootje dat ons passeerde hiertoe bereid. We gooiden ons touw uit en lieten ons trekken. Zo profiteerden we even mee van de kracht van een motor. Die was wel bestand tegen de wind. 

Het riet belet picknicken aan de waterkant

De Biesbosch is ook wandelen. Maar als je op het water bent, is het al snel duidelijk dat je niet zomaar overal kan wandelen. Ook even uitstappen voor een picknick is zelden mogelijk. Of beter, het is nooit mogelijk.

Alle oevers zijn begroeid met hoog riet, met honderden nesten van allerlei soorten watervogels in. Hier en daar grenst wel een koeienwei aan het water, maar ook deze schijnbaar ideale picknickplaatsen zijn niet bereikbaar. De hoge zandkanten zijn niet te beklimmen.

Dit is geen ramp. Picknicken in de boot is natuurlijk ook gezellig. Het is vooral handig om weten. 

De dichte begroeiing heeft namelijk ook zijn troeven. Het maakt van de Biesbosch een uniek natuurreservaat. Het oogt wild en ongerept. En zo mag het ook blijven.

De Biesbosch is een prachtig natuurpark. Ideaal voor dagenlang kanovaren. © Video Bert Mellaart

Zoek dus gewoon een rustig plekje op het water om in je boot te eten en te rusten. Behalve op de winderige stukken is de stroming zacht tot onbestaand. Wat riet is voldoende om je boot op haar plaats te houden.

Denk daarom ook aan een oplossing voor als je dringend moet. Zelf nemen wij steeds een rubberen schaal mee waarin we gemakkelijk gehurkt onze behoefte kunnen doen. De inhoud kieperen we overboord of graven we in. De schaal wassen we meteen uit. Best handig en gemakkelijk.

De wegwijzers zijn vaak verdwenen

Er zijn een aantal kanoroutes uitgestippeld in de Biesbosch. Sommigen zijn bewegwijzerd.

Maar reken niet op deze wegwijzers. Ze zijn er… maar niet altijd. Op cruciale punten vaar je gemakkelijk verkeerd wanneer je deze wegwijzers volgt.

Wij vaarden het gemakkelijkste met vooraf afgedrukte kaarten en Google Maps op mijn smartphone. Zo wisten we steeds waar we ons bevonden.

En die paar keer dat we een verkeerd riviertje insloegen? Die waren echt geen ramp. Zo kwamen we helemaal op onbekend en overwoekerd terrein. Mooier kon het vaak niet zijn.

Een kanotocht gepland in de Biesbosch? Via deze link vind je routekaarten en meer praktische informatie over kanovaren in de Biesbosch.
Tags:
Hans Hermans

Hans Hermans is freelance business journalist, oprichter van Compact Publishing en een man van het water. “Kanoën is voor mij de meest fantastische manier om grotere afstanden over water af te leggen. Even heerlijk is het om deze passie te delen.”

  • 1