LOADING

Type to search

Dit kaartje toont waar je mag kanovaren in Vlaanderen

Share

Goed nieuws voor wie Vlaanderen met de peddels wil verkennen. Je mag overal in Vlaanderen roeien, kanoën en kajakken. Behalve op deze waterwegen…

Kleine Nete kinderen
Kano varen op de Kleine Nete is een plezier voor groot en klein. © Hans Hermans

Vlaanderen is niet hetzelfde als Nederland, Duitsland of Finland voor wie uitgestrekte rivieren en lange ononderbroken tochten wil maken. Maar toch telt Vlaanderen voldoende mooie routes en rivieren voor pleziertochtjes, bijvoorbeeld op de Kleine Nete tussen Retie en Grobbendonk.

Je mag bijna overal varen

Eigenlijk is het best eenvoudig. Alles mag, behalve waar het niet mag.

Volgens De Vlaamse Waterweg is kanoën, kajakken, roeien en suppen toegelaten op veruit de meeste bevaarbare binnenwateren in Vlaanderen. Elke gele waterweg op dit kaartje is geschikt voor de kano, de kajak en de SUP.

De gele rivieren zijn kleinere waterwegen (CEMT-klasse I en II) waar de omstandigheden veiliger zijn of waar de randvoorwaarden voor recreatie beter kunnen ingevuld worden. 

Verboden waterwegen

Maar er zijn dus uitzonderingen! Er zijn waterwegen die verboden zijn, zoals deze:

  • het Kanaal Gent-Terneuzen;
  • de vaargeul van de Beneden-Zeeschelde (het deel van de Zeeschelde stroomafwaarts van Burcht);
  • de binnenarmen van waterwegen, zoals op de Reien in Brugge en de Afleiding van de Nete in Lier.

Scheepvaart heeft altijd voorrang

Tijdens het varen moet je je gedragen naar het scheepvaartreglement. De belangrijkste richtlijn in dit reglement? De scheepvaart heeft altijd voorrang. 

Als wendbaar bootje moet je steeds en snel kunnen reageren en jouw koers aanpassen.

Wil je meer info over varen met je kano, kajak, roeiboot en SUP in Vlaanderen? Deze vind je op de website van De Vlaamse Waterweg.

Tags:
Hans Hermans

Hans Hermans is freelance business journalist, oprichter van Compact Publishing en een man van het water. “Kanoën is voor mij de meest fantastische manier om grotere afstanden over water af te leggen. Even heerlijk is het om deze passie te delen.”

  • 1

You Might also Like

Next Up