Tijdens een meerdaagse tocht wil je je regelmatig wassen. Je wil je scheren of een hemdje of broek uitwassen. Wel, dat kan perfect met respect voor de natuur.
Ik dacht er vroeger nog niet zo hard over na. Wat is nu een beetje zeep in duizenden liter water? Tot ik
Elk beetje heeft een impact. Echte reizigers laten geen spoor na.
De zonnecrème die je op hebt, en waarmee je het water in duikt. Het scheerschuim waarmee je je baard afscheert. Niet enkel de zeep waarmee je lichaam en haar wast. Ook het afwasmiddel voor je borden en potten en het wasmiddel voor hemden, broeken en ondergoed.
Geleidelijk aan ontdekte ik ecologische alternatieven voor de zepen en wasmiddelen die we thuis gebruiken. Ze zijn bioafbreekbaar, samengesteld uit natuurlijke ingrediënten en pH-neutraal.
Deze zepen geven mij niet enkel het gevoel dat ik de ecologische impact van mijn reis behoorlijk laag houd. Het zorgt er ook voor dat het natuurpracht waar ik van geniet ook proper blijft.
Dat is fijn voor de vissen en andere waterdieren. En voor kanoërs die na jou hun drinkfles willen vullen in het meer. Want ja, je fles bijvullen zonder filter kan zomaar in het hoge noorden. Tijdens onze kanotocht in de omgeving van het Finse Oravi en doorheen het Kolevesi National Park dronken we een week lang water rechtstreeks uit het meer. Dat was een behoorlijk unieke ervaring!
Dat de natuur gerespecteerd moet worden, staat dus vast.
Maar hoe doe je dat nu? Welke zepen helpen je om je ecologische voetafdruk te verlagen? Welke biologisch afbreekbare zepen kan ik je aanraden?
De mooiste badkamer ter wereld had ik tijdens de zomer van 2019 in Finland. Oké, de buitentemperatuur bedroeg soms maar een 12-tal graden en er was enkel maar ijskoud water beschikbaar, maar wat deerde dat. Ik kon me wassen in een loepzuiver meer met de natuurlijke Finse zeep Kanerva die ik voor onze tocht kocht in een lokale winkel.
Online vind ik de zeep niet meteen terug. Maar alternatieven zat. Ofwel koop je lokaal je zeep. Of je selecteert een bioafbreekbare zeep uit het artikel 14 Best Biodegradable Soaps for the Outdoors in 2020.
Als scheerzeep kocht ik de Trek & Travel Shaving Cream. Waarom deze perfect is voor je scheerbeurt in de rivier, de zee of het meer?
Deze scheerzeep is biologisch afbreekbaar en pH-neutraal. Je kunt hem in zoet en zout water gebruiken. Leuk is dat je met een klein druppeltje al voldoende scheerschuim krijgt. En het is dan nog heerlijk zacht. Meer moet dat niet zijn.
Ik ben zelf begiftigd met een hoofd dat geen shampoo nodig heeft. Dat is het voordeel van kaal zijn.
Maar mijn partner met haar weelderige, donkerbruine haardos heeft zo haar eigen trucje om geen vervuiling te veroorzaken: Anke wast haar haar op vakantie enkel met water. Dat is niet zo zot als het lijkt. Ik en heel wat online artikel geven haar gelijk, bijvoorbeeld deze Vijf redenen om je haar niet (elke dag) te wassen.
Ook zij heeft geen biologisch afbreekbare shampoo nodig. Daarentegen wil jij je haar misschien wel vaker wassen met shampoo?
Dan moet je zeker een natuurlijke shampoo overwegen, bijvoorbeeld deze Sea to Summit’s concentrated Conditioning Shampoo. Hij scoort het beste in deze interessante lijst: 5 Best Biodegradable Shampoos for Camping & Backpacking..
Voor je lichaam en haar ben je nu ecologisch in orde. Maar hoe was je je kleren? Je vieze kookpotten en pannen?
Wel, volgens het artikel The Best Travel Soaps: A Guide for Clean(er) Adventures is de Dr. Bronner’s 18 in 1 Pure-Castil Soap een wondermiddel. Het krijgt uiterst goede reviews van ervaren reizigers.
Ervaren reizigers vinden het fantastisch dat ze niet enkel hun kleren kunnen wassen met Dr. Bronner’s. Nee, deze op groenten gebaseerd zeep is multi-inzetbaar als shampoo, zeep voor het lichaam, deodorant, scheercrème, afwasmiddel, insectenwerend middel, enzovoort. Sommigen poetsen er zelfs hun tanden mee.
Dat wil ik ook uitproberen tijdens mijn volgende kano meerdaagse!
Gebruik je zelf andere zepen? Raad ze via een comment onder dit artikel aan je kanovrienden aan!