LOADING

Type to search

3 voordelen van een eigen kano

Share

Een kano huren of kopen? Dat is de vraag voor veel kanoliefhebbers. Na een paar keer een kano huren, beslissen we een eigen kano te kopen. Waarom? Ontdek in dit artikel 3 voordelen van een eigen kano.

Huur je voor elke trip of kanoreis een kano? Of investeer je beter in een eigen kano?

Dit zijn 3 redenen die ons doen overwegen een eigen kano te kopen:

Voordeel 1.
Je eigen kano schenkt je de pure vrijheid

Kano varen is genieten. Het is de pure vrijheid. Alleen of met twee in een bootje op het water. Weg van de drukte. Weg van andere mensen en auto’s. Ja, dat is puur geluk voor mij. Net daarom is het interessant om je kano gemakkelijk overal mee te nemen.

Wanneer we verder weg gaan kanoën, nemen we de kano als een pakket mee.

Hans

Wanneer we verder weg gaan kanoën, nemen we de kano als een pakket mee. Ik vertel je in een ander artikel nog over onze opplooibare kano en waarom we kozen voor een vouwkano. We bouwen hem ter plaatse op. Na de kanotrip vouwen we hem weer op.

Blijven we dichterbij huis? Dan nemen we hem zo van het schap. Dikwijls ligt hij nog vertrekkensklaar in het berghok. Zo spaarden we ons ook opvouwtijd na een eerder kanotrip uit.

Voordeel 2.
Je hoeft nooit meer een kano te huren

Een deel van het reisplezier vindt al lang voor de reis plaats. Ik ga kaarten kopen van het gebied waar we naartoe reizen. We zoeken water dat goed te bevaren is en zoeken verhuurders van kano’s. We checken in hoeverre onze droomreis te doen is, vragen de kanoverhuurders informatie over hun gebied en leggen een kano en materiaal vast voor een paar dagen tot weken.

Kano huren in natuurpark
Overal ter wereld zijn kano’s te huur. De ultieme vrijheid haal je in huis met een eigen kano © Unsplash

Dit zoekplezier verloopt toch niet altijd vlot. Het is zelfs vaak een moeilijk avontuur. Regelmatig vinden we geen verhuurder op de plekken waar we willen varen. Dan is een eigen kano fantastisch. We rijden met de auto naar de plek waar we onze tocht willen starten, laten onze kano te water en peddelen naar de vrijheid.

Zijn er wel bedrijven die kano’s verhuren? Ook dan nemen we onze eigen kano. Zo sparen we de huurkost uit.

Bovendien zijn we lekker flexibel wat betreft vertrekdatum en -uur. En vinden we de uitgekozen plek toch niet leuk? Dan leggen we gewoon de kano even op de dakrails van onze wagen en kiezen we een nieuwe vertreklocatie zonder achteraf terug te moeten naar het verhuurcentrum.

Voordeel 3.
Je hebt een betere kano

Onze eigen Nautiraid-kano volgepakt tijdens een trip door het Altmühltal in Duitsland. © Hans Hermans

Geen verhuurder van kano’s bood ons ooit verschillende opties aan. Nee, ze hebben hun standaard kano’s. Een langere versie is niet mogelijk. Noch kunnen we kiezen voor een meer stabiele, noch voor één die qua kleur minder opvalt tussen de bomen op de eilandjes waar we willen overnachten.
Je huurt een kano en moet het doen met het model van kano dat de verhuurder inkocht.

Nu we onze eigen kano kopen, vertrekken we vanuit onze wensen. Wat vinden wij belangrijk? Gaan we voor snelheid? Voor stabiliteit? Varen we op vlak of golvend water? Willen we ook met onze kinderen varen?


Zo kopen we perfect de kano op onze maat. Wat vanzelfsprekend een betere kano is dan diegene die verhuurders ons aanbieden.

Tags:
Hans Hermans

Hans Hermans is freelance business journalist, oprichter van Compact Publishing en een man van het water. “Kanoën is voor mij de meest fantastische manier om grotere afstanden over water af te leggen. Even heerlijk is het om deze passie te delen.”

  • 1